Tarina
Missiona mahdollistaa suomalaisten nuorten unelmia urheilussa ja elämässä.
Läpimurtosäätiö syntyi isän ja tyttären, Tuomas ja Julia Langin, unelmasta tukea Suomessa asuvia nuoria liikunnan saralla. Säätiön nimi viittaa niin urheilijoiden urallaan tavoittelemiin läpimurtoihin, kuin myös niihin henkilökohtaisiin läpimurtoihin, joita liikuntaharrastukset voivat nuorille mahdollistaa. Säätiön myötä Langin, Koskimiehen ja Koskisen perheet yhdistivät voimansa ja työskentelevät nyt yhteisen unelman eteen.
Läpimurtosäätiö ei ole vain kauniita sanoja ja ajatuksia, vaan konkreettisia tekoja. Rahaa, kyllä, mutta niin paljon muutakin. Tunnetta siitä, että joku näkee minut ja uskoo minuun. Että minä pystyn. Ja että minä en ole tässä yksin.
Sillä urheilu ei ole koskaan vain urheilua - se on itsensä voittamista, tiimipeliä ja ihmisenä kasvamista. Se on väline sille, että jokainen meistä voi löytää täyden potentiaalinsa - urheilijana mutta ennen kaikkea ihmisenä.
Kukaan täällä ei kuitenkaan pysty tekemään läpimurtoa yksin - ei huippu-urheilija, ei haastavista oloista ponnistava nuori, emmekä myöskään me. Läpimurrot tarvitsevat taakseen yhteisön.
Me haluamme rakentaa yhteisön, jonka keskiössä on voimaantumisen tunne. Haluamme koota yhteen ihmisiä, joiden sydän sykkii urheilulle, sillä yhdessä saamme aikaan enemmän kuin yksin.
Toiminta
Säätiön tavoitteena on lähitulevaisuudessa jakaa yli miljoona euroa apurahoja vuosittain.
Läpimurtosäätiön tavoitteena on luoda vaikuttavuutta kahdella eri osa-alueella. Haluamme olla mukana mahdollistamassa suomalaisten urheilijoiden kansainvälisiä läpimurtoja, sekä edistämässä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassamme liikunnan keinoin.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiöllä on kaksi apurahaa: huippu-urheilun apuraha ja lasten ja nuorten liikunnan apuraha. Apurahoja voi hakea kerran vuodessa, haku on auki elokuun. Apurahojen saajat julkistetaan loppuvuodesta.
Säätiö pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintaansa. Tätä varten säätiöllä on kaksi työryhmää: lasten ja nuorten liikunnan asiantuntijatyöryhmä ja huippu-urheilun asiantuntijaryhmä. Asiantuntijatyöryhmien tarkoituksena on lisätä säätiön tietotaitoa, ja löytää mahdollisimman vaikuttavia keinoja säätiön tarkoituksen toteuttamiseksi. Apurahaprosessissa säätiö käyttää päätöksenteon tukena myös eri urheilulajien asiantuntijoita.
Säätiön hallinto on järjestetty kevyeksi. Hallitus ja asiantuntijat tekevät työtä vapaaehtoisvoimin, ja painopiste on apurahojen maksimoinnissa.
Arvot
Säätiön kaikkea toimintaa ohjaavat sen arvot.
Vaikuttavuus
Toimintamme ydin on oikeiden avustuspäätösten tekeminen ja vaikuttavuuden saavuttaminen.
Vaikuttavuuden mittaaminen on keskeinen osa toimintaamme. Käytämme monipuolisia arviointityökaluja seurataksemme, miten avustustoimemme vaikuttavat kohderyhmissämme ja myös kehittääksemme toimintaamme.
Yhdenvertaisuus
Haluamme, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi mahdollisuus kasvaa liikunnan parissa riippumatta perheen varallisuudesta, kulttuurisesta taustasta tai erityistarpeista.
Haluamme myös osaltamme olla mahdollistamassa, että suomalaiset nuoret huippu-urheilijat saisivat yhdenvertaiset mahdollisuudet tavoitella kansainvälistä läpimurtoa muiden maiden lupausten kanssa.
Läpinäkyvyys
Toimintamme on läpinäkyvää ja tarkastelun kestävää. Apurahan hakijoille kerromme mahdollisimman yksityiskohtaisesti hakukriteerit ja myöntöperusteet, jolloin kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet tulla valituksi.
Lahjoittajamme tietävät tarkasti, mihin lahjoitusvarat kohdentuvat. Varainhoitomme on ulkoistettu vastuulliselle toimijalle.
3 MEUR -> 30 MEUR
Säätiön alkupääoma on 3 miljoonaa euroa. Se on tarkoitus kasvattaa pääomaan kohdisteetujen lahjoitusten avulla 30 miljoonaan euroon.
5000–15 000 €
Apurahan suuruus on noin 5000–15 000 euroa per tuensaaja. Mahdollisuuksien mukaan tuki on monivuotista pitkäjänteisyyden takaamiseksi.
300kEUR -> 2MEUR
Tukia jaetaan noin 300 000 euroa vuodessa. Tulevaisuudessa tämä summa on tarkoitus kasvattaa 1,5–2 miljoonaan euroon.
Säätiö lyhyesti
Nimi: Läpimurtosäätiö
Toimipaikka: Helsinki
Perustettu: 2022
Alkupääoma: 3 MEUR
Säätiön hallitus ja toimitusjohtaja
Tuomas Lang, hallituksen puheenjohtaja
Elina Koskimies, hallituksen varapuheenjohtaja
Tommi Leinonen, hallituksen jäsen
Antti Koskimies, hallituksen jäsen
Julia A. C. Lang, hallituksen jäsen
Vesa Koskinen, hallituksen jäsen
Hilkka Koskenranta, toimitusjohtaja
Lasten ja nuorten liikunnan asiantuntijaryhmä: Eerika Pöyry (pj.), Kristina Laaksonen, Laura Mustonen, Julia Lang ja Hilkka Koskenranta
Huippu-urheilun asiantuntijatyöryhmä: Elina Koskimies (pj.), Tuuli Petäjä-Sirén, Tuomas Grönman, Juhani Kalliovaara, Vesa Koskinen, Tuomas Lang, Antti Koskimies ja Hilkka Koskenranta
Säätiön varainhoidosta vastaa Nordea. Nordea ottaa ympäristöä, yhteiskuntavastuuta ja omistajaohjausta koskevat asiat huomioon analyyseissa ja sijoituspäätöksissä varmistaen, että asiakkaiden varat sijoitetaan kansainvälisten ihmisoikeuksia, työoikeutta, hyvää hallintotapaa ja ympäristöä koskevien säännösten mukaisesti. Nordean vastuullisen sijoittamisen prosessi keskittyy kaikissa rahastoissa positiiviseen ja negatiiviseen seulontaan ja omistajana yritysten toimintatapoihin vaikuttamiseen. Nordean vastuullisen sijoittamisen komitea valvoo, että periaatteita noudatetaan. Räätälöidyn vastuullisuusanalyysin kautta säätiö saa tarkemman kuvan oman sijoitussalkkunsa listattujen omistusten vastuullisuusasemasta.
”Huippu-urheilu yhdistää ihmisiä ja saa aikaan tunteita. Voittaminen ja häviäminen ovat tunteita, joita kokiessaan unohtaa kaiken muun. Ja ne tunteet on mahdollista kokea myös katsomossa.”
– Harri Heliövaara, tennispelaaja